Sõltumatud eksperdid kinnitasid Põhja-Tallinna laulu originaalsust

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Tallinn
Põhja-Tallinn Foto: Põhja-Tallinn

Võistluse Eesti Laul 2013 korraldustoimkond uuris kahtlusi, nagu ei vastaks kollektiivi Põhja -Tallinn lugu «Meil on aega veel», mille autoriteks on Jaanus Saks, Mark Eric Kammiste, Alvar-Risto Vürst, konkursi reglemendile. Meedias avaldatud kahtlustuste kohaselt sarnaneb lugu lubamatus mahus Pachelbeli teosega «Kaanon D-Mažooris».

Korraldustoimkond pöördus ekspertarvamuste saamiseks Eesti Heliloojate Liidu esimehe Olav Ehala ning helilooja ja arranžeerija Tauno Aintsi poole. Ehala sõnul meloodia kattuvust ei esine. «Ka harmoonia järgnevuses on vahe sees ning bassipartii on hoopis teistsugune. Selline akordide järgnevus esineb tuhandetes lugudes,» selgitas ta.

Tauno Aints tunnistab, et sarnasusi on, kuid samuti ka erinevusi. «Näiteks harmoonias, bassi liikumises, meloodia rütmis, instrumentatsioonis ja helistikus,» loetleb ta. Aintsi hinnangul on sarnasus kõige suurem Pachelbeli kaanoni kolmanda ja neljanda taktiga, aga identne kokkulangevus puudub.

Võistluse Eesti Laul 2013 produtsendi Heidy Purga sõnul on meeldiv, et muusikasõbrad püüavad meid innukalt aidata. «Samas panen neile südamele vajaduse kontrollida fakte enne süüdistustega välja astumist. Antud juhul sai Põhja -Tallinn meedia vahendusel teenimatult negatiivse tähelepanu osaliseks,» lisas Purga, Eesti Laulu toimkonna nimel on hea meel, et seekordne kahtlus ei vastanud tõele ning laul saab jätkata.»

Ühtlasi kontrolliti ka infot, nagu oleks antud pala 2011. aasta suvel koos lastekooriga esitatud Eesti Hip-Hopi festivalil. Eesti laulu toimkonnale teadaolevalt esitati kontserdil aga üht seni veel avaldamata laulu ja seega ka need kahtlused ei vasta tõele.

Põhja -Tallinn jätkab ühes ülejäänud 19 artistiga suurima kodumaise lauluvõistluse poolfinaalides. Kümme parimat astuvad 2. märtsil üles Eesti Laul 2013 finaalis Nokia Kontserdimajas.

Kuni aasta lõpuni on finaali piletid müügil soodushinnaga nii Ticketpro kui Piletilevi müügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles