Lepland säästab ERRi raha

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks pead ikka kaks pead: Ott Lepland (vasakul) ja Aapo Ilves sõidavad ühise pingutuse tulemusel Aserbaidžaani Eurovisiooni võistlusele.
Kaks pead ikka kaks pead: Ott Lepland (vasakul) ja Aapo Ilves sõidavad ühise pingutuse tulemusel Aserbaidžaani Eurovisiooni võistlusele. Foto: Jelena Rudi

Täiesti ootamatult loobus «Eesti laulu» konkursi võitja viimasel hetkel end klaveril saatmast ja esitas enda loodud laulu «Kuula» mikrofoni taga püsti seistes. ETV meelelahutussaadete toimetuse juhataja Mart Normeti sõnul võimaldab klaverist loobumine Eesti delegatsioonil kena kopika kokku hoida.


Loomulikult ei oleks keegi hakanud uhket Estonia kontserdiklaverit Bakuusse vedama, aga Normet kinnitas, et ka kohapeal klaveri rentimine on kallis lõbu. «See on ju puhas maksumaksja raha!» kinnitas ta.

Rahvusringhäälingus peeti eile kolmetunnine koosolek, mille käigus Leplandi esinemine üksipulgi lahti võeti ja vaagiti, mida oleks mais toimuval lauluvõistluse jaoks vaja kohendada. Lõplikku plaani ei saadud veel paika panna, sest esinemispaika alles ehitatakse.

«Ma arvan, et Ott jätkab oma ülimat lihtsust ja selgust ka seal,» ütles Normet. «Laulu sõnum on väga päevakajaline: kõik on üle töötanud ja lolliksminemise ääre peal, küllap saavad inimesed aru, mida Ott öelda tahab.»

Loo lihtsuse tõstis esile ka Lepland ise. «Ma tahaks loota, et selle loo edu valem on see, et ta eristub suures showmeres, mis Bakuus lahti läheb,» ütles ta Elu24-le.

Ivo Linna andis žüriiliikmena laulule maksimumpunktid. «Mul on tunne, et rahvas on selleks korraks sellisest kohustuslikust tümakast ja tantsutruppidest tüdinenud,» ütles ta. «Otil oli aus, lihtne ja südamlik esitus.» Linna sõnul kindlustas Lepland televaatajate hääled siiruse ja eesti keeles laulmisega.

Teksti autor Aapo Ilves kinnitas, et arvestas teksti kirjutades konkreetse lauljaga. «Eesmärk oli, et Ott saaks oma hääle võimalikult helisevaks ja kandvaks ajada,» rääkis ta, täpsustades, et põhimõtteliselt kirjutas ta rea häälikuid, mis Leplandi häälele sobiksid.

Raadio Elmar peatoimetaja Owe Petersell ei usu, et eestikeelne lugu saaks takistuseks. «Urban Symphony lugu «Rändajad» oli maailmas eestikeelsest esitusest hoolimata väga edukas,» ütles ta. Tõsi küll, indoeuroopa keeli kõnelevate inimeste suus kõlas selle pealkiri pigem «Randaajad». Normeti meelest on pealkiri «Kuula» võõrkeelse publiku jaoks foneetiliselt mitu korda lihtsam.

Esimene proov Bakuus toimub 16. mail ja kõigi eelduste kohaselt sõidavad eestlased sinna 14. või 15. mail, kuigi lennupileteid pole veel ära ostetud. Eesti delegatsioonid on alati olnud Eurovisioonil kõige väiksemad. «Nüüd ilmselt õnnestub selles suhtes veel Guinnessi rekord teha, aga lõplik sõitjate arv pole veel paigas,» ütles Normet.

«Kuula»

Muusika Ott Lepland, sõnad Aapo Ilves

Kuula, mis räägib silmapiir.
Kuula, kui kaugele ta viib.
Kuula, mis tuulel öelda veel.
Kuula...

Vaata, kui pimedus on teel.
Oota, meis valgus püsib veel.
Kuula, kuis hingab sinu maa.
Kuula...

Kuula, mis vaikusesse jäi.
Kuula, neid lihtsaid hetki vaid.
Sa kuula – mu südamel on hääl.

Varjudesse tee on mööda läind.
Ma vaatan ja otsin ikka veel.
On vaikuses see võim – heliseda.
Sind ma ootan siin just poolel teel.
Sa kuula, hüüdmas on mu hääl.

refrään:
Kuula... nüüd.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles