Eesti pääses Eurovisiooni finaali

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Aserbaidžaanis 57. Eurovisiooni lauluvõistluse teine poolfinaal, kus astus 14ndana üles Eesti esindaja Ott Lepland.

Finaali pääsesid (juhuslikus järjekorras) Leedu, Bosnia ja Hertsegoviina, Serbia, Ukraina, Rootsi, Makedoonia, Norra, Eesti, Malta ja Türgi.

Esimesest poolfinaalist pääsesid edasi Rumeenia, Moldova, Island, Ungari, Taani, Albaania, Küpros, Kreeka, Venemaa ja Iirimaa. Otse finaalis on suurriigid Inglismaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania, Saksamaa ja eelmise aasta võitja Aserbaidžaan.

Raadio 2s andsid oma panuse euroeksperdid Mart Juur ja Andrus Kivirähk.

Juur ja Kivirähk otsustasid seekord loobuda paroolidest Paadam, homo, juut ja neeger, sest need ärritavad väga paljusid inimesi. Uuteks paroolideks, mille kõlamisel pits võtta, on Väike-Ott, Alijev, Normet ja Ilves. Ilvesega avaldame lugupidamist eurolaulu sõnade autorile Aapo Ilvesele, kes läbi kannatuste ka Bakuusse jõudis.

Esinejad ja Juure-Kivirähki kommentaarid:

1. Serbia - Željko Joksimović «Nije Ljubav Stvar» (telefonihääletuse number 900 7001)

Kivirähk ei uskunud, et väga paljusid eestlasi huvitab Serbia laul. Võib-olla üks vanglas istuv serbia sõjakurjategija. Laulmas oli endine ohvitser, väga soliidne.

2. Makedoonia - Kaliopi «Crno I Belo» (900 7002)

Makedoonia laulu vihkab kindlasti see Tartu vanglas istuv serbia sõjakurjategija. Siinkohal tänasid Juur-Kivirähk oma sponsoreid: Vestat, kes tõi pirukat, Kärti, kes tõi marmelaadi ja loomulikult suursponsor Onu Bellat, kes vedas treileriga kohale hiigelsuure veinivaadi.

3. Holland - Joan Franka «You And Me» (900 7003)

Mart Normet ennustas edasipääsu, kuid kas tema ülesanne pole tegeleda hoopis Ott Leplandi propageerimisega? (NB: parool Normet kõlas neli korda!)

4. Malta - Kurt Calleja «This Is The Night» (900 7004)

Kivirähk pole elu sees annetanud ühelegi Eesti erakonnale sentigi, sest keegi pole talle seda raha pakkunud. Juur märkis, et täna on tore päev, kus kõlbab rääkida ka poliitikast. Kui me näeks läbiotsimise nimekirja, algaks see sõnadega: seitse patja, neli tekki, siidisukad, samovar, või, munad, toores pekk, vildid...

5. Valgevene - Litesound «We Are The Heroes» (900 7005)

Kui tavaliselt hoitakse lauluvõistluseid jälgides pöidlaid pihus, siis täna võiks inimesed oma kodudes pihus hoida Väikest-Otti. Tegelikult on nii, et Ott avalikustas hiljuti, et kannab alati taskus ikooni, ning see asi, mis tema pükstest läbi paistab, on jumalaema pilt.

6. Portugal - Filipa Sousa «Vida Minha» (900 7006)

Juur ja Kivirähk arvasid, et Normetile, Otile, Ilvesele ja Alijevile ning Väike-Otile, Väike-Normetile ja Väike-Ilvesele tuleks lisada veel üks parool - Väike-Alijev. Rahvas nõuab! Koduseid probleeme ei tasu hakata lahendama riiklikul tasandil - see, et mõnel on alkoholiprobleemid, ei tähenda, et tervel Eestil oleks.

7. Ukraina - Gaitana «Be My Guest» (900 7007)

Selles laulus kõlasid loendamatul korral sõnad Kentuki Lõvi ja Alijev. Pidevalt tuli võtta.

8. Bulgaaria - Sofi Marinova «Love Unlimited» (900 7008)

Mis oleks Eestist saanud, kui oleks Eesti Laulu võitnud Lenna? Siis poleks põhjust mingist väikesest Lennast kirjutada. Aga küll oleks leitud rohi, mis oleks ta teinud alandlikumaks kui muru.

9. Sloveenia - Eva Boto «Verjamem» (900 7009)

Juur ja Kivirähk avastasid, et Elu24s kirjutab keegi üles kõike, mida nad räägivad. Algul arvasid nad, et sellist tööd pole mõtet teha, sest keegi niikuinii ei loe - kes tahab, see kuulab. Lõpuks jõuti järeldusele, et see on mõeldud vaegkuuljatele ja tegu on kasuliku tööga: «Anna andeks, tundmatu sõber, kes sa istud ja kribid seal!» Elu24 annab Juurele ja Kivirähkile andeks ja soovib jõudu kommenteerimisel!

10. Horvaatia - Nina Badrić «Nebo» (900 7010)

Elu24 kajastas kunagi, kuidas Kivirähk homoklubis käis. Siis olid sealt kahjuks homod välja aetud, mille peale Kivirähk suurest vihast klaasi põrandale puruks lõi ja välja kõndis.

11. Rootsi - Loreen «Euphoria» (900 7011)

See Rootsi lugu oleks eriline küll, kui Serbia oleks vallutanud Rootsi. Mis tantsulugu see üldse on? Ants Tael oleks küsinud, et mis tantsu siis selle järgi tantsida saab. Kivirähki jaoks on ilus tants tibutants, Juure jaoks lambada.

12. Gruusia - Anri Jokhadze «I'm A Joker» (900 7012)

Meie liitlane NATOs. Rootsi laulu ajal tundus, et «Leto Svet» on ikka parem tantsulugu. Isegi Onu Bella on teinud paremaid tantsulugusid.

13. Türgi - Can Bonomo «Love Me Back» (900 7013)

Türgi laulu ajal on õige aeg hakata riitust läbi viima. Kogu Eesti peaks võtma kätest ja väikestest Ottidest ja Lennadest kinni ning energiat koguma.

14. Eesti - Ott Lepland «Kuula»

Paneme siis magnetofoni lindistama ja pöidlad pihku - tänase õhtu kõige olulisem hetk! Kujutame ette, kuidas inimesed olid käpuli teleka ees ja üritasid näha Väike-Otti. Ei ole miskit öelda, hästi läks! Tore oli see, et Tanel Padar kasutas oma magnetilist sarmi selle saatejuhi peal, aga oleks võinud kohe keele kõrva torgata.

15. Slovakkia - Max Jason Mai «Don't Close Your Eyes» (900 7015)

Slovakid on saatnud mingi hevibändi. Väikest slovakki pole näha sellepärast, et pükste all on sukkpüksid. Heviloona see kõige parem lugu pole, aga pärast Otti mõjub hästi.

16. Norra - Tooji «Stay» (900 7016)

Juur solvus, et Kivirähk teda ei kuulanud, ega tahtnud avalikustada, millised maad põhjamaade liitu kuulusid. Leppimine tuli kiiresti ja selgus, et sinna kuulus teiste seas üllatuslikult ka Novgorod. Moskva mitte. Riik oli küll Norra, aga laul oli jälle serbo-horvaadi oksehitt. Otti oli hea vaadata, ei karelnud, vaid seisis ühe koha peal. Ses kontekstis oli hea ka slovakkide hevibänd.

17. Bosnia & Hertsegoviina - Maya Sar «Korake Ti Znam» (900 7017)

Kas Eesti elulookirjandusel on veel kuhugi kukkuda? Kas põhi on käes? Miks ei taheta saata keedetavaid peete lavale, jällegi üks keskpärane laulja. Show mõttes võiks pakkuda ju silmailu, aga siin seda ju pole. Ta on okei, aga ei midagi erilist.

18. Leedu - Donny Montell «Love Is Blind» (900 7018)

Sellist inimest nagu Donny Montell Juur oma sõjameherännakutel Leedus kohanud ei ole. Juur oli teatavasti Otepää maleva Põhjala Liidu esindaja. Leedu laulja outfit meenutas Juurele kingitust, mille Kivirähk talle kunagi tegi - Swarovski kristallidega kaunistatud päeva ajal magamise prillid. Õppige, eestlased, milliseid asju kingivad teineteisele tõelised sõbrad! Juur kinkis Kivirähkile vastu ninakarvade eemaldaja, mis on hea tööriist ega pole senimaani rikki läinud.

Vaata videoid allpool! Kes on Sinu lemmik?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles