Finaaliuks jäi Kreisiraadiole suletuks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreisiraadio esinemine. Pildil Tarmo Leinatamm.
Kreisiraadio esinemine. Pildil Tarmo Leinatamm. Foto: Liis Treimann

Esimesest Eurovisiooni poolfinaalist pääsesid finaali Kreeka, Rumeenia, Bosnia, Soome, Venemaa, Iisrael, Aserbaidžaan, Armeenia, Poola ja Norra. Kokku püüdis pääset 19 riiki.

Nii langes konkurentsist Eesti.

22.09 - esimene esineja oli Montenegrost ja lauljaks Stefan Filipović ning loo pealkirjaks «Zauvijek Volim Te». Meessoost esilauljale oli abiks neli neidu, kes tegid meelaid kükke ja muid trikke ning jagasid noormehele vahelduseks kõrvakiile. Meeletult igav lavaline liikumine.

22.11 – teisena esines Iisrael ja Boaz looga «The Fire In Your Eyes». Kuigi loo pealkiri oli inglise keeles, siis tekst oli kõike muud kui ingliskeelne. Sellele kõrgehäälsele mehepojale oli abiks veel viis meessoost taustalauljat.

See lugu on veel igavam kui eelmine – mehed seisavad nagu postid ja kõlavad armumeloodiad. Isegi Juur ja Kivirähk katkestasid raadios loo kuulamise.

22.15 – kolmandana oligi kord Eesti käes ja Kreisiraadio pakkus esimese natukenegi aktiivsema loo. Tekst oli täpselt sama mõistetamatu nagu eelmisel kahel lool ning tõenäoliselt ei saa välismaalased arugi, et kas see lugu on eesti keeles või mitte.

Kuid õnneks on lool natukenegi vunki ja laval käib aktiivne tegevus. Esimesest kolmest tõenäoliselt meeldejäävaim esitus.

Samas publikule Eesti lugu ei meeldinud ja loo lõpus kostus saalist «buu» ja vile.

22.18 – neljandana tuli lavale Moldova ja päeva esimeseks naisesinejaks oli Geta Burlacu, kes laulis loo «A Century Of Love».

Naine pakkus tõeliselt puise hääldusega loo, kuid oli telemassidele vähemalt natukenegi mõistetav. Samas meloodialt väga sarnane lugu nii esimesele kui ka teisele esinejale.

Naljakas oli vähemalt see, et naise jalge ees lebas mees, kes hakkas lõpuks pilli mängima ja naisel oli käes mingi loomake, mille ta samuti lõpuks kõrvale heitis.

22.24 - viiendana publikule elamuse pakkunud San Marino ja Miodio (lugu «Complice») olid natuke valjemad ja aktiivsemad (eriti aktiivne oli meeslaulja taga pöörlev naisisik), kuid vunki poole lugudes siiski olnud – vaid Kreisiraadio on suutnud jala natukene tatsuma panna. Ülejäänud pakuvad endiselt armulugusid.

22.27- kuues laul Belgia ja Ishtari esituses oli kõigist eelmistest erinev ja sümpaatselt segane. Tekstist polnud võimalik midagi aru saada, kuid naised ja mängitavad instrumendid kõlasid vähemalt teisiti.

Maitse asi on muidugi see, kas keegi suudab sellist veidrust kõrgelt hinnata.

Plusspunktid naisele kleidid eest, mida kanti umbes kuuskümmend aastat tagasi.

22.32 – seitsmendana esitas laulu Aserbaidžaan ja duo Elnur & Samir. Tsirkusenumbritest on see muidugi parim ja kui telepilti poleks, siis võiks laulvat meest vabalt naiseks pidada. Lisaks on tollel mehel seljas tiivad.

Laval on ka teine mees, kes on vist kurat. Et siis halva ja hea võitlus. Kuradi tantsutüdrukud on ilusamad ja üks neist möksiti mingi punase vedelikuga kokku

Meeldejäävuse skaalal maksimumpunktid. Muide, headus vist võitis, sest kurat riietus lõpuks samuti valgesse.

22.36 – Sloveenia lauljannaks oli Rebeka Dremelj, kes on endine miss ja praegune aluspesu disainija ning loo ajal istus ta alguses puuris, kuid pani sealt kiiresti plehku.

Naise kõrval olid kutid, kes meenutasid sarja «Ameerika gladiaatorid» koomilisi sado-maso kangelasi.

Rebeka vahetas samuti esinemise ajal kostüüme ning laulis meile armastusest, mis lõpuks võidule pääses.

Seega esimesest kaheksast loost on nüüd seitse olnud armuvalust või muust taolisest.

22.40 – päeva seksikaima koosluse ehk neli naist pakkus televaatajale Norra, kelle põhilauljaks oli Maria ning looks «Hold On Be Strong».

Väidetavalt peaks see lugu olema üks suuremaid favoriite, kuid lisaks naiste ilule polnud loos küll midagi erilist.

Plusspoolele tuleb kanda mõningane hoogsus ja taustamuusika polnud tapvalt igav.

22.44 – kümnes esinev riik oli Poola ja nemad pakkusid Euroopale sügavat dekolteed näitavat blondiini, kes oli end Poola päikese all korralikult praadinud. Näitsiku nimeks on Isis Gee ja tema laulis elust («For Life») ja lubas kellelegi kõik anda.

Lugeja ei eksi, kui arvab, et tegemist on järjekordse armulooga. Poola lugu on aga võrdlemisi sarnane Norra lauluga, kuigi poolakad saavad isegi paremini hakkama.

22.49 – üheteistkümnes esineja oli kalkun Dustin Iirimaalt ja tema tutvustas technomuusika jõudu, vanemad inimesed mäletavad ehk menubändi 2 Unlimited ja lugu «No Limit». Kalkuni lauldud «Irelande Douze Pointe» meenutas just seda.

Samas eristub Iirimaa niivõrd võimsalt, et finaaliuks peaks avanema küll. Tehnolood pole vist varem väga edukad olnud, seega on aeg sedagi muusikastiili tunnustada. Mõnus lugu, kuulaks ehk teistki korda.

Sarnaselt Eesti laulule oli nüüdki kuulda vilistamist ja "buutamist". Kas tsirkus Eurovisioonile ei sobi?

22.54 – Andorra esindajanna Gisela, kes kandis imelikul kombel sarvi ja arusaamatult kohevat kostüümi, laulis Casanovast ja see oli esimene korralikum diskolugu, mida võib mõnel maapeol lasta küll.

Kuigi laul oli armastusest, pakkus kest vaheldust.

22.57 – Bosniat esindas Laka, kes laulis loo «Pokušaj». Lugu oli arusaamatu, kuid vahva oli lavashow – laval kargasid ringi kaks koomilistes kostüümidest tegelast, kes vahepeal midagi mikrofoni karjusid.

Eriti funky oli naine, kes kandis suurte punaste mummudega valget kleiti ja tegi puusanõkse.

Mees oli aga püütud teha naiselikuks ja keegi oli vildikaga tema nina alla vuntsid joonistatud. Miks nii? Ei oska kahjuks põhjendust leida – võib-olla oli laulus mingi sõnum.

23.03 – seni on meelehead pakutud meessoole ning Armeenia daam Sirusho pakkus omanäolist tissi- ja kõhuraputustantsu ning kisas vahepeal «Qele, Qele», mis on ka loo pealkirjaks. Sisukas värk.

Nende esituse tipphetkeks oli tulepurse.

23.05 – Holland tõi eurolavale volüümikama daami, kelle taustatantsijateks oli kaks vaese mehe Vin Dieselit, kes tegid terve loo väitel kaklusliigutusi ja rabelesid päris karmilt.

Naine aga seisis ühe koha peal ja laulis, et tema süda kuulub talle endale ja ta pole mingi tundmatu isikuga kokku loodud.

Kuigi daami ja tolle isiku kooselust pidi jääma mälestus, siis pole patt, kui te homme sellest loost midagi ei mäleta – peale tõsist tükitööd teinud tantsijate.

23.09 – soomlased, vanad kavalad rebased, tulid lavale loomulikult järjekordse karmi looga, sest korra see neile juba edu tõi.

Laval askeldas kaks poolpaljast kitarristi, keda ülekande tegijad kohe mitte üldse näidata ei soovinud – maksimaalselt olid nad pildis kaks sekundit.

Pigem näidati lauljat, kellel vest siiski seljas oli. Ega Soomele saa tõesti trumpe kätte mängida.

Kuid mis seal salata – Teräsbetoni «Missä Miehet Ratsastaa» on kalkuni kõrval teine lugu, mis seni meelde on jäänud. Seda just loo ja mitte esinejate välimuse mõttes (Norra ja Poola).

Karm ja mõnus värk.

 

23.13 – pärast Soome metsikut lugu rääkisid Rumeeniast pärit Nico ja Vlad meile järjekordse toreda seebiooperi. Et mees naist kaisutas, võib eeldada, et neilgi läks kõik kenasti.

Mees palus küll loo lõpus, et naine ütles, et on alati tema, kuid viimaseid sõnu ei tõlgitud, sega küsimus jääb ikka õhku.

Armuballaadidest seni parim.

23.16 – Venemaa esindaja Dima Bilan hakkas juba loo alguses maas aelema. Kuid sellest huvitavamad on faktid, et laval pidi olema viiul, mida keegi tegelikult ei mängi (vist liiga kallis), ja iluuisutamise maailmameister, kes tegelikult ka iluuisutab.

Viiul oli tõesti ühe mehe käes, kes seda aktiivselt tokikesega saagis, ning lõpuks saabus ka meessoost iluuisutaja (seega koos Dimaga kolm meesesinejat!), kes erilisi hüppeid ei teinud, kuid pöörles niisama.

Et kõik täiuslik oleks, kiskus Dima lõpuks särgi ka eest lahti ja näitas raseeritud ülakeha ning rahvas juubeldas.

23.21 – tänase laulupäeva viimaseks esinejariigiks oli Kreeka, keda esindas diskotar Kalomira – roosas kleidikeses neiu, kes juba loo esimesest taktist hakkas ennast silitama. Tema laulis salajasest kombinatsioonist, mille noormees peaks kuskilt leidma.

Naisega hullasid kolm ülikondades noormeest.

Kostüümiga mängis Kalomira samuti ja roosa kleidi keskosa muutus loo keskel sätendavaks.

Laulus oli aga võimsalt rõhutud põhifraasile ja pealkirjale, milleks oli «Secret Combination». Seda sõnapaari kuulis loos umbes kolmkümmend seitse korda.

Üldandmed

Esimeses poolfinaalis osalesid Montenegro, Iisrael, Eesti, Moldova, San Marino, Belgia, Aserbaidžaan, Sloveenia, Norra, Poola, Iiri, Andorra, Bosnia, Armeenia, Holland, Soome, Rumeenia, Venemaa ja Kreeka.

Finaalis on koha kindlustanud Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania ja Serbia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles